Nieuws

Herman de Groot Ingenieurs gastheer voor 1e KOB van 2017, NAVS

22

Feb

Leden van de Nieuwe Amersfoortse Vastgoed Sociëteit (NAVS) zijn op dinsdag 21 februari bij ons in Amersfoort te gast geweest voor de 1e Kennis Overdracht Bijeenkomst van 2017 met als onderwerp: "Is het volgens u weer ‘business as usual’ in de kantorenmarkt?"

“Ja”, zegt Erik Langens, Executive Director Investment Proporties van CBRE Nederland in het FD. Het beleggingsvolume is in 2016 gestegen naar een absoluut jaarrecord van 13,5 miljard euro en er is weer groei in kantoorbanen, aldus zijn collega Jos Tromp in de Volkskrant. Halleluja!

Maar het kantoorgebruik neemt af vanwege meer structurele trends zoals de vergrijzing en het efficiënter gebruik van kantooroppervlak. De leegstand op de kantorenmarkt is in 2016 weinig gedaald en staat nog steeds op een verbluffende 15-17%. En dan is er ook nog de verborgen leegstand: wel verhuurd, maar niet gebruikt. Volgens AOS Studley is deze leegstand in omvang ongeveer gelijk aan de officiële leegstand. Combineer dit met de trend van efficiënter gebruik van het vloeroppervlak en de groei in het aantal kantoorbanen moet wel erg groot zijn om de leegstand structureel terug te dringen. 

Tijdens de 1e KOB presenteerde Johan Herman de Groot zelf en Kees-Jan van Lier, teammanager Vastgoedstrategie van Herman de Groot Ingenieurs, hun visie op dit onderwerp.

De positie van de huurder is blijvend veranderd. Dit heeft gevolgen voor het verdienmodel van vastgoedbeleggingen en daarmee voor alles en iedereen in de hele waardeketen. En dat blijft niet beperkt tot alleen de kantorenmarkt, maar geldt ook voor de retailmarkt en de rest van de utilitaire sector! 

Met een goede en gezellige nabespreking is deze eerste KOB succesvol afgerond! 

Nieuwsgierig naar onze visie en wilt u meer weten over Herman de Groot Ingenieurs en vastgoed neemt u dan contact met ons op.

LinkedIn

Googleplus