Stage

Energiemaatschappijen en publieke warmtenetten

Fulltime, Amersfoort

Warmtenetten transporteren warmte van een energiebron naar gebruikers (vaak woningen). Doordat de huidige warmtenetten vaak worden aangelegd door de eigenaar van de warmtebron, ontstaat een monopoliepositie van deze warmtebedrijven op dat ene net.

 

In onze projecten willen we deze monopoliepositie doorbreken door de netten publiek in te richten. Zo wordt het warmtesysteem op dezelfde wijze ingericht als nu ook het gas- en elektriciteitsnet is ingericht. Het warmtenet verbindt een stedelijk gebied dat meerdere gemeenten omvat, en wordt aangelegd en beheerd door een netbeheerder. De energie wordt geproduceerd door meerdere geothermiecentrales, die op een aantal punten op dat net energie leveren. Deze centrales worden ondergebracht bij constitutionele beleggers (zoals pensioenfondsen en verzekeraars). Hierdoor kunnen meerdere energiemaatschappijen de energie kopen bij de centrales en verkopen aan bewoners. Zo ontstaat concurrentie tussen deze energiemaatschappijen, en kan een bewoner kiezen waar hij/ zijn een energiecontract afsluit.

 

Tijdens deze opdracht doe je onderzoek naar deze energiemaatschappijen. Je onderzoekt onder welke voorwaarde zij mee kunnen en willen doen binnen deze publieke netten. Hierbij is het belangrijk een goede mix van bedrijven aan te nemen: grote en kleine, groene en grijze bedrijven. Hierdoor ontstaan verschillende strategieën op het gebied van marketing en financiering, waardoor ze allen op hetzelfde net kunnen acteren.

Wie zoeken wij?

  • Je volgt een HBO- of WO-opleiding op het gebied van marketing, communicatie of bedrijfskunde.

  • Je bent enthousiast, kunt goed analyseren en zelfstandig werken.

Wat hebben wij jou te bieden?

  • Een fijne werkplek (inclusief laptop) vlakbij het centrum van Amersfoort;

  • Goede support van professionele collega’s;

  • Een nette stagevergoeding;

  • Een gezellige sfeer, inclusief goede gesprekken bij de koffieautomaat en regelmatig een vrijdagmiddagborrel!

Krijg jij hier energie van?

Stuur je cv en een korte motivatie waarom jij de geschikte persoon bent om ons te komen versterken naar jobs@hermandegroot.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met Bianca Eysbroek (033-4320889). Hopelijk mogen we jou dan zo snel mogelijk op ons kantoor verwelkomen!

Wie zijn wij?

Larderel Energy is een dochteronderneming van HermanDeGroot Ingenieurs en Vastgoedstrategen.

HermanDeGroot Ingenieurs levert al 25 jaar hoogwaardige technologische oplossingen, strategie en beleid op het gebied van vastgoed en gebiedsontwikkeling in de bebouwde omgeving. Duurzaamheid en focus op de eindgebruiker staan centraal in alles wat we doen. Wij kennen twee afdelingen (technologie en vastgoedstrategie) en daarnaast hebben wij, samen met universiteiten en hogescholen, een oplossing ontwikkeld voor het opwekken van schone energie: Ultra-Diepe Geothermie (UDG). Hierbij wordt warmte die van nature op 4 tot 7 km diepte in de aarde voorkomt gebruikt voor het opwekken van CO2-vrije elektriciteit, warmte en koude.  

Locatie

HermanDeGroot Ingenieurs houdt zijn kantoor aan de Nijverheidsweg- Noord 74a in Amersfoort (nabij het centrum). Ons kantoor is gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer en auto. Er is gratis parkeergelegenheid.

Periode

De tijdsduur van de stage of het afstudeeronderzoek hangt af van je studieprogramma en je opdracht. Dit varieert van weken tot maanden.

Over Larderel Energy: Ultra-Diepe Geothermie​

Larderel Energy voorziet een toekomst voor de opwekking van elektriciteit, warmte en koude uit ultra-diepe geothermie in Nederland. De inzet van aardwarmte door middel van een geothermische centrale heeft de potentie om de uitstoot van broeikasgassen significant te reduceren, en een bijdrage te leveren aan de constante opwekking van duurzame energie.

 

Een geothermische centrale bestaat (minimaal) uit een productie- en injectieput. Via de productieput wordt warm water uit de ondergrond omhoog gepompt. Aan het oppervlak wordt deze warmte onttrokken uit het grondwater en gebruikt voor de opwekking van elektriciteit en verwarming/ koeling van gebouwen en bedrijfsprocessen. Vervolgens wordt het grondwater via een injectieput weer teruggeleid naar het ondergrondse reservoir.

 

Om er zeker van te zijn dat de toepassing van ultra-diepe geothermie werkelijk een bijdrage kan leveren aan de Nederlandse energiemix moet een scala aan onderwerpen onderzocht worden: de ondergrond, energiecentrale, technische concepten/ mogelijkheden, businessmodel, financiering, juridische aspecten, levenscyclus, invloed op het milieu, veiligheid, politiek, overheid, sociale aspecten, organisatie en meer. Om al deze aspecten te onderzoeken en uit te werken zijn we op zoek naar een multidisciplinair team van stagiaires en afstudeerders. Alle deelnemers aan het onderzoek leveren een bijdrage aan het integrale onderzoeksprogramma naar geothermische energiecentrales in Nederland.