Nieuws

Welkom op onze nieuwspagina! Hier vindt u het laatste nieuws over HermanDeGroot, reacties op extern nieuws en onderzoeksresultaten.

Drie vaak gehoorde vragen over Ultra-Diepe Geothermie

Bijgewerkt op: 16 sep 2019

Ultra-Diepe Geothermie is een duurzame energiebron waarbij heet water op minstens 4 kilometer diepte wordt opgepompt en omgezet in CO2-vrije elektriciteit en warmte.


Tast dat het landschap niet aan?

Nee. Het water wordt opgepompt via een smal boorgat waar een pijp doorheen loopt. Die pijp is bovenaan bij het boorgat circa 1 meter breed en onderaan de put is deze nog geen 20 cm. Dat is een speldenprik, zeker als je het vergelijkt met de totale omtrek van de aarde van ruim 40.000 km. Een geothermiecentrale neemt maximaal een voetbalveld aan ruimte in en maakt ook geen geluid. De centrale zelf is vaak van glas, waardoor je kunt zien wat er gebeurt.


Halen we dan niks weg uit de aarde?

Nee, in tegenstelling tot de winning van fossiele brandstoffen halen we bij Ultra-Diepe Geothermie niks weg uit de aarde. Nadat de warmte uit het water is gehaald, wordt het water direct weer via een tweede gat teruggepompt naar de oorspronkelijke diepte. Het water uit de ondergrond komt niet vrij aan het oppervlak, het blijft dus een gesloten circuit.

Omdat we het water dat we uit de ondergrond omhoog halen ook weer terug in de ondergrond stoppen, veroorzaakt UDG geen aardbevingen zoals bij de aardgaswinning in Groningen.


Raakt de warmte niet uitgeput?

Nee, UDG is in feite een oneindige bron van energie. Nadat het water is teruggepompt in de aarde, stroomt het door heet gesteente terug naar de eerste put. Tegen de tijd dat het daar is aangekomen, heeft het water weer de originele temperatuur en wordt het opnieuw opgepompt. De binnenkant van de aarde is zo ongelofelijk warm, dat deze warmte niet uitgeput raakt.


Heb je een andere vraag?

Wij beantwoorden graag al je vragen! Stel hem in de comments, stuur hem naar info@hermandegroot.nl of bel 033 - 432 08 89.

Echt alles te weten komen?

Bezoek onze interactieve kennis-sessie ‘Regio Eemland CO2-vrij met Ultra-Diepe Geothermie’ op 24 september 2019 om 14.00 uur! Je kunt je hiervoor gratis aanmelden door een e-mail te sturen naar fvandenadel@hermandegroot.nl

75 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven