Nieuws

Welkom op onze nieuwspagina! Hier vindt u het laatste nieuws over HermanDeGroot, reacties op extern nieuws en onderzoeksresultaten.

Duurzaam nieuw leven voor bijzonder Rijksmonument in Arnhem

Bijgewerkt op: 27 jan 2020

Het monumentale Zoetenlaboratorium op voormalig KEMA-terrein ‘Arnhems Buiten’ is na circa 30 jaar leegstand toe aan een nieuwe invulling. Daarom werden wij gevraagd om de mogelijkheden op het gebied van verduurzaming en technische installaties van dit bijzondere pand in kaart te brengen. Een eerste kijkje achter de schermen bij dit unieke project!


Energy Business Park Arnhems Buiten

Van oudsher was KEMA gehuisvest op dit terrein, welbekend van de testen van grote elektrische apparaten en de ‘KEMA-keur’. KEMA bestaat nog steeds, maar is nu grotendeels verplaatst naar een andere locatie, omdat de oude gebouwen niet meer voldeden.

Vandaag de dag is Arnhems Buiten een monumentaal en parkachtig bedrijventerrein waar vooruitstrevende organisaties uit de energiesector en innovatie in energie- en milieutechnologie gehuisvest zijn. Een plek waar wij ons helemaal thuis voelen dus!


Het ‘Kortsluitlaboratorium’

Het monumentale pand wordt niet zomaar het ‘Kortstluitlaboratorium’ genoemd: dit Rijksmonument was een machinegebouw, waarin het mogelijk was om de explosieproeven van KEMA uit te voeren. In het pand werden de verschillende benodigde hoogspanningsstromen opgewekt . Het werd kort na 1936 in gebruik genomen door KEMA, maar staat nu al zo’n 30 jaar leeg. Tijd dus om het een nieuw leven te geven!

Eigenaar Propertize vroeg ons daarom om een onderzoek te doen naar de verduurzamingsmogelijkheden en installatietechnische concepten voor het bijzondere gebouw.


Visie en Keuzematrix als praktische leidraad

Om een goede indruk te krijgen van het gebouw, de historie en mogelijkheden voor het toekomstige gebruik in relatie tot verduurzaming en de technische installaties hebben wij de beschikbare informatie bestudeerd, het pand meermaals bezocht en brainstormsessies gehouden met de projectteamleden.

Op basis van deze verkennende analyse hebben wij een ‘Visie en Keuzematrix Duurzaamheid en Installaties’ opgesteld: dit is een duidelijk en toepasbaar overzicht met alle mogelijke duurzame en installatietechnische maatregelen op de korte en lange termijn, waarbij de monumentale waarde van het gebouw in stand wordt gehouden. Deze matrix dient als praktische leidraad en keuzehulp bij het verder uitwerken van het plan voor het gebouw.


Een passend concept

In samenwerking met alle belanghebbenden is uit de Visie en Keuzematrix een duurzaamheids- en energieconcept voor het Zoetenlaboratorium gekozen. Door de integrale benadering sluit dit concept volledig aan bij de gestelde ambities, doelen en financiële kaders. Daarmee vormt het concept een goed startpunt voor de verdere herontwikkeling van het gebouw.


Weten wat we voor jouw vastgoed en/of gebied kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming en technische installaties? Neem gerust contact op via 033 - 432 08 89 of info@hermandegroot.nl voor een kennismaking of vrijblijvende intake!


142 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven