Nieuws

Welkom op onze nieuwspagina! Hier vindt u het laatste nieuws over HermanDeGroot, reacties op extern nieuws en onderzoeksresultaten.

Gebouwinstallaties en het Coronavirus

Bijgewerkt op: 22 jul 2020

Hoe om te gaan met gebouwinstallaties bij de Corona uitbraak?

Middels deze nieuwsbrief willen wij u handvatten geven, hoe om te gaan met uw gebouwinstallaties ten tijde van de Corona uitbraak. Ook geven wij enige adviezen over het gebruik van uw gebouw. Wij gebruiken hiervoor de publicaties van REHVA*, zoals zij deze hier publiceren: https://www.rehva.eu/activities/covid-19-guidance


Het doel van de aanbevelingen is om het risico op verspreiding van virusdeeltjes, door gebruik van gebouwinstallaties, zoveel als mogelijk te beperken. Uiteraard blijven de actuele aanbevelingen van het RIVM onverminderd geldig. De belangrijkste tijdelijke maatregelen zijn: - Recirculatiefuncties van de ventilatie uitschakelen. - Warmtewielen van de ventilatie uitschakelen. - De ventilatie overdag op een zo hoog mogelijke stand instellen. - De ventilatie 's avonds en 's nachts op een lage stand laten doordraaien. - Wanneer dit nog niet van toepassing is: de toiletventilatie 24/7 laten draaien. - Lokale luchtrecirculatieunits, zoals splitunits of fancoils, in een zo laag mogelijke stand gebruiken. - Zorgdragen dat alle vloerputten en sifons gevuld zijn. - Stimuleren dat gebruikers toiletbrillen voor de toiletspoeling sluiten. - Stimuleren dat gebruikers zich, zoveel als mogelijk, verdelen over het gebouw. - Stimuleren dat gebruikers ramen, zoveel als mogelijk, openen. Afhankelijk van uw specifieke situatie is het te verwachten dat deze maatregelen resulteren in een wat lager comfortniveau dan de gebruikers gewend zijn. Verdere adviezen: - Luchtverwarming en luchtkoeling op normale instellingen blijven gebruiken. - Ruimtetemperatuurregeling op normale instellingen blijven gebruiken. - Vervanging van luchtfilters in het kanalensysteem of in recirculatieunits volgens het normale regime handhaven. - Extra reiniging van luchtkanalen heeft geen positieve effecten. - Toepassing van lokale ruimteluchtfiltersystemen heeft over het algemeen geen positieve effecten op verspreiding van het Corona virus. In het geval van Corona is het beschikbare onderzoeksmateriaal voor de relatie met gebouwinstallaties nog erg beperkt. Omdat er naar oudere virusuitbraken wel onderzoek is gedaan, kiest REHVA in sommige situaties voor een veilige insteek, gebaseerd op deze eerdere uitbraken. REHVA heeft tot doel de adviezen regelmatig bij te werken naar de laatste inzichten. Ook wij proberen u dan weer op de hoogte te brengen. Voor theoretische achtergronden, onderbouwing en uitzonderingen verwijzen wij naar de publicaties. Ook adviseren wij, in kritische situaties, de publicaties zelf door te nemen of contact te zoeken met ons bureau. Mocht u vragen hebben, dan staan wij u uiteraard graag te woord. * Federatie van Europese Verwarming, Ventilatie en Airconditioning Associaties.

149 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven