Nieuws

Welkom op onze nieuwspagina! Hier vindt u het laatste nieuws over HermanDeGroot, reacties op extern nieuws en onderzoeksresultaten.

Ontmoet onze zes nieuwe stagiairs!

Bijgewerkt op: 21 feb 2019

De komende maanden versterken Michael, Hessel, Jeroen, Alex, Joep en Tim ons team door waardevolle onderzoeken te doen. Wie zijn deze heren, waar doen ze onderzoek naar en hoe hebben zij hun start bij HermanDeGroot ervaren? Ze stellen zich maar al te graag voor!


Stagiairs HermanDeGroot groepsfoto
Tim, Alex, Joep, Jeroen, Hessel en Michael (vlnr)

Michael Altena (25) studeert Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en volgt op dit moment de Master Earth, Structure & Dynamics. “Ik ben geïnteresseerd in duurzame energie en geothermie en wil graag een bijdrage leveren aan de energietransitie die nu volop gaande is.”

Het is dan ook niet verrassend dat Michael zich bij HermanDeGroot voor Larderel Energy bezighoudt met ultra-diepe geothermie. Daarbij neemt hij het boorproces onder de loep: “De vraagstukken die ik nader onderzoek zijn welke technieken en materialen er nodig zijn voor een ultra-diepe boring, hoeveel het gaat kosten en hoe zo’n ultra-diepe boring er precies uit zou moeten zien.”

De eerste maand van zijn stage zit er alweer op en is goed bevallen: “Tot nu toe heb ik het enorm naar mijn zin bij HermanDeGroot, er hangt een gezellige en productieve sfeer en er is een fijn team waarin iedereen elkaar verder helpt, dus ik weet zeker dat het met mijn stage helemaal goed gaat komen!”


Michael: “Ik ben geïnteresseerd in duurzame energie en geothermie en wil graag een bijdrage leveren aan de energietransitie die nu volop gaande is.”

Hessel Hulsbos (29) is jaargenoot van Michael en doet ook onderzoek binnen de geothermie: hij focust zich op het opslaan van hoge-temperatuur thermische energie in ondergrondse reservoirs.

Hessel legt uit: “Het opslaan van energie in de vorm van zeer warm water (minstens 70 graden Celsius) is nodig omdat er in de zomer vaak minder elektriciteit en warm water nodig is dan in de winter. Omdat een geothermische centrale maar op één snelheid werkt zal deze in de zomer te veel energie en restwarmte leveren en in de winter juist te weinig. Het is daarom belangrijk om de overtollige energie in de zomer op te slaan in de ondergrond en in de winter weer te winnen. Hierbij zal altijd energieverlies plaatsvinden en het is mijn taak om dit verlies te minimaliseren.”

Hessel vindt het fijn dat hij zoveel ruimte krijgt om te werken aan zijn eigen onderzoek. “Je krijgt veel vrijheid binnen het bedrijf om te werken op de manier die je zelf fijn vindt. Bovendien is de sfeer goed en kun je altijd met je vragen bij anderen terecht.”


Hessel: “Je krijgt veel vrijheid binnen het bedrijf om te werken op de manier die je zelf fijn vindt. Bovendien is de sfeer goed en kun je altijd met je vragen bij anderen terecht.”

Jeroen Faddegon (22) studeert dit jaar af in Werktuigbouwkunde aan Hogeschool Windesheim Flevoland. Hij gaat voor HermanDeGroot een rekenmodel ontwerpen waarmee de CO2-impact van duurzaamheidsmaatregelen in de bebouwde omgeving kan worden bepaald en vergeleken. Gelukkig heeft Jeroen de nodige ervaring in huis: “Ik ben nu een week bezig en heb al een aardig idee hoe ik het project ga aanpakken. Ik heb gedurende mijn studie aan verschillende mooie projecten mogen werken en denk een goede start te kunnen maken met dit project door mijn ervaring in servicedesign tijdens de minor CO-design.” Naast zijn stage en studie zit Jeroen ook niet stil: “Als studentambassadeur vertegenwoordig ik mijn hogeschool tijdens voorlichtingen, markten en presentaties.”


Tim Jansen is 21 jaar en zit in het tweede jaar van de studie Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens zijn stage zal Tim onderzoek doen naar alternatieve vormen van duurzaam verwarmen van woningen.

Tim: “Geothermische energieopwekking (en daarmee verwarming) is nog relatief nieuw in Nederland. Daarom is het nuttig om deze manier van verwarmen te vergelijken met andere beschikbare manieren van duurzaam verwarmen. Ik ga proberen een beeld te creëren van wat de werkelijke kosten en baten zijn van de verschillende manieren.”

Over zijn eerste dag is Tim positief: “Ik ben hartelijk ontvangen door de werknemers van HermanDeGroot. Na een rondleiding, een presentatie over het afgelopen jaar, een heerlijk verzorgde lunch en een duidelijke uitleg over wat er van mij verwacht wordt ben ik aan de gang gegaan met het lezen van informatie die voor het onderzoek nuttig kan zijn."


Tim: “Geothermische energieopwekking (en daarmee verwarming) is nog relatief nieuw in Nederland. Daarom is het nuttig om deze manier van verwarmen te vergelijken met andere beschikbare manieren van duurzaam verwarmen.

Joep de Zeeuw is 21 jaar en tweedejaarsstudent Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool in Utrecht. Ook Joep doet onderzoek naar ultra-diepe geothermie voor Larderel Energy en heeft er zin in: “Ultra-diepe geothermie is een vrij nieuwe technologie binnen Nederland en ik vind het een leuke uitdaging. Ik mag me inzetten om een ontwerp op te leveren van de geothermische centrale op componentniveau.”

Verplicht koffie halen voor collega’s? Welnee, Joep voelt zich gelijk behandeld als stagiair: “Je wordt betrokken bij de vergaderingen en presentaties en alle collega’s zijn altijd bereid om je vragen te beantwoorden.”


De Haagse Alex Winckel is ook 21 jaar oud en zit net als Joep in het tweede jaar van de studie Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool in Utrecht.

Het onderzoek van Alex zal zich richten op het terugdringen van het energieverbruik van een groot Nederlands bedrijf. “Het bedrijf dat ik onderzoek is een van de grotere energieverbruikers in Nederland, waardoor er potentie is om dit verbruik terug te dringen. Het is mijn opdracht om de energiestromen in kaart te brengen en deze vervolgens te analyseren, om zo het verbruik te kunnen reduceren en de bijkomende uitstoot van C02 terug te dringen.”

Alex heeft een goede start gemaakt: “De sfeer zoals deze hier heerst kan ik omschrijven als ontspannen, behulpzaam en professioneel, dit in combinatie met elkaar ben ik eerder niet tegengekomen. Tijdens mijn eerste werkdag maakte ik kennis met alle werknemers terwijl ik een rondleiding kreeg door het kantoor. Hierna volgde een presentatie waarin de opdracht nader werd toegelicht, gevolgd door een gesprek met mijn persoonlijke begeleider. Gewapend met de benodigde kennis maak ik nu een goed begin aan mijn half jaar durende stage.”


Alex: “Het bedrijf dat ik onderzoek is een van de grotere energieverbruikers in Nederland, waardoor er potentie is om dit verbruik terug te dringen. Het is mijn opdracht om de energiestromen in kaart te brengen en deze vervolgens te analyseren, om zo het verbruik te kunnen reduceren en de bijkomende uitstoot van C02 terug te dringen.”

Benieuwd naar de uitkomsten van deze interessante onderzoeken?

Houd onze site en social media dan in de gaten!

187 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven