Nieuws

Welkom op onze nieuwspagina! Hier vindt u het laatste nieuws over HermanDeGroot, reacties op extern nieuws en onderzoeksresultaten.

Voordelen van planten op de werkvloer groter dan verwacht

Planten hebben een zeer positieve werking op de beleving en gezondheid binnen een gebouw. Het is dan ook niet verrassend dat toepassing van ‘echt groen’ steeds meer aandacht krijgt bij de ontwikkeling van duurzame en gezonde gebouwen. Waarom zijn planten op de werkvloer zo gezond en hoe scoort ons eigen kantoor op beplanting?

20 procent minder ziekteverzuim

Planten zetten CO2 om in zuurstof, neutraliseren schadelijke stoffen en verbeteren de luchtvochtigheid. Ze zorgen zo dus voor een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit in een gebouw. Dat die gezonde lucht zijn vruchten afwerpt blijkt ook uit recent wetenschappelijk onderzoek*, dat aantoont dat het ziekteverzuim bij medewerkers die werken in een ruimte met planten maar liefst 20 procent lager is.


Mood booster

Het onderzoek toont ook aan dat een werkplek met planten 26 procent aantrekkelijker wordt ervaren dan een ruimte zonder planten. Om de gemoedstoestand een optimale boost te geven, is het wel van belang dat de werkplek structureel uitzicht biedt op groen. Medewerkers in een beplante omgeving voelen zich niet alleen gelukkiger, maar ervaren de temperatuur van de ruimte ook als aangenamer en zijn meer tevreden over hun eigen functioneren.


Bladmondjes

Het is niet zozeer de grootte van de plant die de invloed op de gezondheid bepaalt, maar het totale bladoppervlak. De plant neemt alle schadelijke stoffen namelijk op via de zogenaamde ‘bladmondjes’ en hoe groter het bladoppervlak is, des te groter het aantal bladmondjes. De Clusia is een goed voorbeeld van een klein plantje dat toch een zeer luchtzuiverende functie heeft.


Energiebesparing

Door het lagere ziekteverzuim en verbeterde functioneren van medewerkers verdienen de aanschaf en het onderhoud van planten zichzelf zonder meer terug. Planten kunnen zelfs een energiebesparing opleveren voor de klimaatbeheersing: doordat ze de luchtvochtigheid van de werkruimte verhogen is een bevochtigingsinstallatie bijvoorbeeld bijna niet meer nodig.


Onze eigen ‘Urban Jungle’

Ons pand is ruimschoots voorzien van planten, waaronder zelfs een grote palmboom om onder te werken. Misschien daarom dat we zo fit zijn bij HermanDeGroot?

* Wageningen Environmental Research in samenwerking met Fytagoras, PRIVA, Noviflora, IVN, De Groene Stad, Royal FloraHolland, Donkergroen en Dutch Green Building Council.

76 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven